[Volver]     [Más Noticias]

Noticias:
Comunicat del Departament de Salut sobre l'alerta sanitària de les pròtesis mamàries PIP (Poly Implant Prothese)
  12/01/2012
  Ahir el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va donar a conèixer les conclusions de las reunions que ha dut a terme amb experts de societats científiques i de l’Organització Mèdica Col·legial, en relació a les recomanacions per a les pacients que porten alguna d’aquestes pròtesis mamàries, així com també del Comitè de Seguretat Sanitària de la Comissió Europea.
  Mas información:   
  Fruït d’aquestes reunions s’ha establert que no existeix cap relació que vinculi les pròtesis PIP amb el desenvolupament de tumors. Així mateix, també s’ha arribat a la conclusió de què no hi ha prou evidències per a recomanar, de manera sistemàtica, l’extracció immediata i preventiva d’aquestes pròtesis.
 
Per tant, les recomanacions actuals segueixen vigents. Així doncs, no és necessària l’explantació d’aquestes pròtesis llevat que s’hagin trencat o hi hagi símptomes mamaris que ho aconsellin. Les pacients portadores d’una pròtesis mamària PIP han d’anar al cirurgià, clínica o servei mèdic que li va realitzar la implantació per tal de revisar l’estat de les pròtesis i decidir, conjuntament amb el cirurgià, si és adequat procedir a la seva explantació.
 
El Departament de Salut, des de l’abril de 2010, ha anat transmeten la informació i les recomanacions de seguiment de les pacients implantades amb aquestes pròtesis que ha difós l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris als professionals i centres sanitaris de Catalunya que varen implantar-les. Aquest ja han estat realitzant activitats de seguiment de les seves pacients.
 
No obstant això, en el cas que alguna pacient no hagi pogut contactar amb el cirurgià, clínica o servei mèdic que li va realitzar la implantació, es pot adreçar al telèfon de Sanitat Respon, 902 111 444, on l’informaran a quina unitat s’ha d’adreçar per ser atesa.
 
Es recorda als professionals sanitaris l’obligació de comunicar els incidents que detectin amb un producte sanitari, seguint les instruccions que consten a la nota informativa "Nota de seguretat de productes sanitaris relativa a la notificació d'incidents per part dels professionals sanitaris - AEMPS" i els formularis associats, disponibles al web del Departament de Salut: http://www.gencat.cat/salut/depsalut/html/ca/dir2398/index.html.
 
Aquests formularis s'han d'enviar al Servei de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris per fax (93 482 45 45) o per correu electrònic (alertesfarmacia@gencat.cat).
 
L’explantació d’una pròtesi mamària PIP es considera un incident amb un producte sanitari i, per tant, cal que el cirurgià que atengui la pacient el comuniqui, tot seguint les indicacions esmentades anteriorment.
Secciones, Asociaciones Colegiales o Asociaciones de Colegiados en el ámbito de la Medicina Cosmética y Estética